De advocatuur gaat vanaf volgend jaar experimenteren met betalingen afhankelijk van de resultaten die worden geboekt. Op dit moment is het nog verboden om dergelijke afspraken te maken, maar dat wordt per 1 januari voor 5 jaar opgeheven.
Dat heeft de Orde van Advocaten woensdag bekendgemaakt.
Volgens de orde kleven er ook nadelen aan “resultaatgerichte beloning”. Daarom zitten er beperkingen aan de proef. Zo mogen alleen letselschadeadvocaten afspraken maken aan de hand van behaalde resultaten, is de beloning voor het winnen van de zaak een hoger uurtarief en mag de advocaat niet meedelen in een percentage van de opbrengst.
Daarnaast mogen advocaten en cliënten wel afspreken dat er niets wordt betaald bij het verlies van een zaak, het zogenoemde no cure no pay.
In de praktijk waren er al uitzonderingsgevallen waarin no cure no pay was toegestaan, bijvoorbeeld bij incassozaken. Ook zijn er advocatenkantoren die – voor zover bekend – binnen de bestaande regelgeving met no cure no pay adverteren.
"De orde wil voorkomen dat er in de praktijk onredelijk hoge vergoedingen ontstaan. Voorkomen moet worden dat een advocaat zijn eigen belang voor dat van zijn cliënt laat gaan. Met de methode die nu is gekozen, is het risico daarop gering", denkt de orde. Met het experiment wil de orde kijken of meer rechtzoekenden hun recht kunnen halen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl